Het Belgisch Netwerk 2020

Onder leiding van Les Nouveaux Disparus

 

Onder leiding van Les Nouveaux Disparus

Het Belgische netwerk van de Anna Lindh Stichting brengt actieve organisaties samen op het gebied van onderwijs, kunst, cultuur, migratie, mensenrechten, media, evenals universiteiten en denktanks. Maar het was een paar jaar geleden dat het Belgische netwerk was verzwakt. Nu willen alle leden het netwerk snel opnieuw opstarten

grootste netwerk van maatschappelijke organisaties

De Anna Lindh Stichting beheert het grootste netwerk van maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij de bevordering van de interculturele dialoog in de Euro-mediterrane regio. Tijdens de oprichting van de Stichting heeft elke regering een instelling in haar respectieve land aangesteld die tot taak had een netwerk van maatschappelijke organisaties op te zetten waarvan de acties gericht zijn op de promotie van dialoog: Anna Lindh National Networks. Tegenwoordig vormt dit netwerk de basis van het werk van de Stichting, die twee hoofdrollen vervult:

  • Ondersteuning van de activiteiten van het netwerk van maatschappelijke organisaties.
  • Dienen als een observatorium voor co-existentie in de regio.

Overdracht fakkel medea

Sinds 1 september 2019 heeft La Compagnie des Nouveaux Disparus het MEDEA-instituut (Europees onderzoeksinstituut voor mediterrane en Euro-Arabische samenwerking) officieel vervangen als hoofdpartner van het Belgische netwerk. 

Primaire roeping les nouveaux disparus

De primaire roeping van Les Nouveaux Disparus is het opbouwen van culturele banden, samenwerking en wederzijds begrip tussen gemeenschappen.

La Compagnie des Nouveaux Disparus

La Compagnie des Nouveaux Disparus werd meer dan 20 jaar geleden gecreëerd door Jamal Youssfi. Na een opleiding aan het conservatorium van Mons werd Jamal auteur en regisseur en creëerde hij La Compagnie waarvan hij sindsdien artistiek leider is.

La Compagnie des Nouveaux Disparus, opgericht als een vereniging zonder winstoogmerk, is een Belgisch reizend theatergezelschap dat in de loop der tijd een breed scala aan activiteiten heeft ontwikkeld. Wat hebben ze gemeen? Verdedig en implementeer culturele democratie.

 Culturele democratie, wat is het? Het betekent dat iedereen, ongeacht zijn economische, sociale of culturele achtergrond, toegang moet hebben tot kwalitatieve, inclusieve en participatieve culturele activiteiten. La Compagnie des Nouveaux Disparus wil met zijn verschillende projecten culturele segregatie bestrijden die bepaalde populaties, om praktische, ruimtelijke, financiële of symbolische redenen, verhindert toegang te krijgen tot cultuur, gezien het feit dat het een recht is, geen voorrecht. 

Met behulp van zijn mobiele structuren die kunnen worden gevestigd in de openbare ruimte, in het hart van geïsoleerde of precaire districten, probeert La Compagnie des Nouveaux Disparus ontmoetingen te creëren door alle doelgroepen te bereiken, met bijzondere aandacht voor mensen afstandelijk, zelfs uitgesloten, van culturele instellingen en participatie. De acties richten zich zowel op kinderen en jongeren als volwassenen en ouderen. Ze proberen samen te brengen, verbindingen te leggen, culturele diversiteit te bevorderen en samen te leven.

Ontmoet onze Belgische leden

Get in Touch. Get Involved.

“Youth is happy because it has the capacity to see beauty. Anyone who keeps the ability to see beauty never grows old.”
― Franz Kafka

Liedekerkestraat 9, 1210 Sint-Joost-ten-Node, België

Bel ons: +32 2 219 11 98

alicia@lesnouveauxdisparus.com

15 + 2 =