We bestaan ​​om meer inclusieve, empathische en veerkrachtige samenlevingen op te bouwen, om het groeiende wantrouwen en de polarisatie te bestrijden.

De Anna Lindh Stichting, die oorspronkelijk de “Euro-mediterrane stichting voor dialoog tussen culturen” heette, ontving de naam van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh, vermoord in 2003, slachtoffer van een gemotiveerde misdaad door haat.

De Anna Lindh Stichting werd opgericht in 2005, op initiatief van de heer Romano Prodi (voorzitter van de Europese Commissie). Het werd gelanceerd door de regeringen van het Euro-mediterrane partnerschap, een belangrijk politiek akkoord dat in 1995 werd bereikt door de Europese Unie en haar tien partners in het zuiden van het Middellandse Zeegebied: Algerije, Marokko, Tunesië , Egypte, Jordanië, Libanon, Palestina, Israël, Syrië en Turkije.

De stichting, die afkomstig is van de regeringen van de landen van het Euro-mediterrane partnerschap, is ook verantwoording verschuldigd aan hen en fungeert als een netwerk in constante ontwikkeling. Het is een unieke intergouvernementele instelling die maatschappelijke organisaties en burgers aan beide zijden van de Middellandse Zee samenbrengt om vertrouwen op te bouwen en het wederzijds begrip te verbeteren.

3 hoofdpijlers om dialoog en uitwisseling te vergemakkelijken

Een stem geven aan jongeren

Dankzij onze platforms geven we jongeren een stem om samen meer open, inclusievere en veerkrachtigere gemeenschappen op te bouwen. De Stichting coördineert het vlaggenschip Young Mediterranean Voices (YMV) -programma, dat de dialoog van jongeren gebruikt om zich te ontwikkelen essentiële cognitieve vaardigheden en om negatieve wederzijdse percepties uit te dagen. De Stichting is ook de medeoprichter van Erasmus + Virtual Exchange, een baanbrekend project dat de interactie tussen jongeren van verschillende origine in het zuidelijke Middellandse Zeegebied met jonge Europeanen mogelijk maakt.

Besluitvormers beïnvloeden 

We doen impactvol onderzoek naar internationaal beleid. We brengen een uniek begrip van conflictdynamiek door ons onderzoek en onze invloed op de mening. Onderzoek naar interculturele trends helpt om een ​​op feiten gebaseerde benadering van programmering en beleidsontwikkeling op lokaal, nationaal en regionaal niveau te verankeren. Dankzij dit onderzoek en deze evaluaties kan de Stichting lokale inzichten doorgeven aan internationale besluitvormers, waardoor ze een uitzonderlijk inzicht in de dynamiek van conflicten en de politieke antwoorden op extremisme of sociale impact van een vluchtelingencrisis. De Stichting is vertegenwoordigd in verschillende instanties, zoals de stuurgroep voor het door de VN gesponsorde wereldrapport over jeugd, vrede en veiligheid.

Aan het hoofd van een beweging

Het doel van ons netwerk is om andere maatschappelijke organisaties samen te brengen en te inspireren en zo onze impact en het bereik van onze programma’s te benutten. De Stichting coördineert MED FORUM, de grootste bijeenkomst van het maatschappelijk middenveld en het meest invloedrijke orgaan in zijn soort voor de cross-mediterrane interculturele dialoog, en faciliteert grootschalige samenwerking tussen netwerken, maatschappelijke organisaties en organisaties van de jeugd.

Get in Touch. Get Involved.

“Youth is happy because it has the capacity to see beauty. Anyone who keeps the ability to see beauty never grows old.”
― Franz Kafka

Liedekerkestraat 9, 1210 Sint-Joost-ten-Node, België

Bel ons: +32 2 219 11 98

alicia@lesnouveauxdisparus.com

6 + 3 =